Site icon POHOVOR.CZ

Pracovní pohovor | Detailní průvodce přípravou na pohovor

Pracovní pohovor krok za krokem. Jak probíhá a co vás čeká?

Pracovní pohovor krok za krokem. Jak probíhá a co vás čeká?


Pracovní pohovor má za úkol zjistit, zda by si uchazeč o místo a firma nabízející práci navzájem vyhovovali jak v pracovních, tak i v osobních oblastech. Úkolem personalisty je vybrat vyhovující kandidáty, přitom musí zohlednit nejen jejich profesní zdatnost, zkušenosti a znalosti, ale také jejich osobnost.

Zaměřuje se na uchazečovo vystupování, motivaci,  chování při pohovoru,  zjišťuje schopnost pohotově reagovat a přizpůsobovat se.  Jeho cílem není kandidáta psychicky deptat, ale zjistit, zda by vyhovoval požadavkům na dané místo a také jestli zapadne do pracovního kolektivu.

Pokud se chystáte na pracovní pohovor, vaším úkolem je přesvědčit personalistu, že jste tou nejvhodnější osobou pro nabízenou pozici. Proto by jste se měli na pracovní pohovor dostatečně připravit.

Domácí příprava na pracovní pohovor

 Pracovní pohovor – krok za krokem

TIP – zkuste si prostudovat a naučit se odpovídat na 3 nejčastěji kladené otázky při pohovoru, abyste působili sebejistě a nemuseli dlouho přemýšlet nad tím, jak odpovíte.

TIP – podle společenských pravidel má být stisk pevný a klidný. Nedrťte ruku, to značí, že jste panovačný. Styl „leklá ryba“ o vás na druhou stranu vypovídá, že se špatně prosazujete. Stisknutí jen konečky prstů ukazuje na nesmělého člověka. Nepodávejte zpocenou ruku,  můžete chytit  kapesník umístěný v kapse a tím si ruku před podáním v rychlosti osušit.

TIP – soustřeďte se na pozici, do jaké usedáte. I ta o vás hodně vypoví. Neobtáčejte nohy kolem židle, nenatahujte je před sebe, ležérně se nerozvalujte. Nekřižte  paže, to značí, že jste v obranném postoji. Seďte vzpřímeně, bude se vám i lépe dýchat.

TIP – nikdy neodpovídejte jen jedním slovem: ne, nevím, možná, nikdy

TIP – nikdy nekritizujte bývalého nadřízeného ani společnost, kde jste pracovali. Snažte se o nich vyjadřovat vždy pozitivně.

 TIP – pracovní pohovor máte za sebou, doma si všechno zrekapitulujte, napište si poznámky, všechno co pokládáte za důležité. Můžete  to uplatnit v dalším kole nebo při vypracovávání případové studie či projektu.

Další rady a tipy k pohovoru



Exit mobile version