Site icon POHOVOR.CZ

Jak se obléct na pohovor

Jak se obléct na pohovor aneb šaty dělají člověka

Jak se obléct na pohovor? Elegantně a vkusně, ale i výběr oblečení vyžaduje váš čas, nenechávejte to na poslední chvíli. Oděv o vás řekne vše i beze slov.


Jak se obléct na pohovor řeší někteří uchazeči o zaměstnání až ráno v den pohovoru, ale pokud se o pracovní místo vážně ucházíte, věnujte přípravě více času. První dojem bývá totiž důležitý, často i rozhodující, a proto ho nesmíte podcenit. Přesně tohle pravidlo platí pro adepty o zaměstnání, kteří se připravují na pracovní pohovor. Je dokonce dokázáno, že profesionálně oblečený kandidát si dokáže vyjednat i o několik procent vyšší plat.

Ať už tedy jdete do personální agentury nebo přímo do firmy, vždy věnujte výběru oblečení dostatek času. Sáhnout do šatníku na poslední chvíli se nemusí vyplatit, protože vaše oblíbená košile může být zrovna v koši na prádlo a oblek v čistírně,  u halenky visí knoflík a lodičky mají odlomený podpatek. Tomuhle všemu se snažte vyhnout tím, že si oblečení zkontrolujete pár dní předem a zároveň promyslete jeho vhodnou kombinaci.

Nyní si řekneme, jaká pravidla platí pro muže, jaká pro ženy, jestli je rozdíl v oblékání pro uchazeče do komerčního nebo úředního sektoru a nebo pro manuálně pracující kandidáty.

Ženy – jak se obléct na pohovor

Ženy většinou věnují svému šatníku víc péče než muži, ne všechny mají šťastnou ruku při výběru oblečení nebo při jeho kombinaci.

Oděv

Pro ženy, které se jdou ucházet o místo všeobecně platí, že by měly zvolit decentní oděv, šperky i líčení. Nejvhodnější bývá jednobarevný, střízlivý kostýmek tmavé barvy, sladěný s jemnou halenkou či kvalitní, nemačkavou košilí s menším výstřihem. Barevný top pastelové barvy dokáže tmavý kostým příjemně oživit. Kostýmek může být kalhotový, se sukní nebo šatový kostým. Zvolte vhodný střih, štíhlé postavy si mohou dovolit rovný úzký střih kalhot, silnější postavy zase volnější střih. Sukně může být úzká i širší, ale její minimální délka musí být nad kolena, ne kratší! Na nohou uzavřené lodičky na nižším podpatku a bezpodmínečně také matné punčochy tělové barvy.  Pěkný kostým lze pořídit v běžných obchodních řetězcích za rozumnou cenu.

Kabelka

Čemu byste ovšem měli věnovat pozornost je vaše kabelka, na té se nevyplatí příliš šetřit, ale opět platí pravidlo: elegantní, decentní a tmavé barvy.

Make-up

A nyní k líčení, méně bývá někdy více, proto použijte vždy jemný make-up a spíš nenápadné líčení. Malá rada zní, na obličeji by měla být výrazná jen jedna zóna, buď oči nebo rty, kombinace obou působí nevhodně až lacině.

Vlasy a ruce

Nezapomeňte na perfektně upravené ruce a nehty, volte spíš pastelovou barvu laku nebo francouzskou manikúru. Aby byl celek dokonalý, musí být dotažený i účes. Proto by se měly dámy včas zamyslet nad návštěvou kadeřníka, aby zakryly případné nedostatky. Je nevhodné přijít na pohovor s rozevlátými vlasy nebo nepřirozeně působícími účesy. Stáhněte vlasy do jednoduchého ohonu nebo použijte decentní čelenku, aby Vám vlasy nepadaly do tváře. Jemný, nevtíravý parfém bude příjemnou tečkou vaší přípravy.

Když to vezeme z druhé strany pokud nechcete zažít absolutní faux pas, vyvarujte se následujícího: velké výstřihy, krátké sukně, pomačkané nebo ušmudlané oblečení, zářivé barvy jak oděvů tak laků na nehty, výrazné líčení, velké a nevhodné šperky, dámy bez punčoch, neupravené vlasy,  špinavé boty.

Muži – jak se obléct na pohovor

Oděv

Pánové, kteří se chystají na pohovor by měli mít dobře padnoucí kvalitní oblek tmavé barvy, konzervativního střihu, světlou nažehlenou košili s dlouhým rukávem, sladěnou kravatu uvázanou do správné délky, ta by měla být vždy tmavší než barva košile. Rukáv košile by měl být delší než rukáv saka asi tak o 1 – 1,5 cm. Pod košili si vždy oblékněte bílé tílko. Délka kalhot by měla být taková, aby se v předu dotýkaly boty. Popřípadě když stojíte bosý, zadní část kalhot je asi 1 cm nad zemí.  Kožený pásek s decentní sponou a dokonale naleštěné kožené boty by měly mít stejnou barvu. To co platí o sukních u žen, totéž platí o ponožkách u pánů. Měli by si vybrat dostatečně  vysoké tmavé ponožky bez jakýchkoliv vzorů a obrázků, které zabrání tomu, že při přehození nohy přes nohu odhalí holé lýtko. Jako doplněk stačí klasické hodinky.

Vlasy a vousy

Učesané, zastřižené vlasy a dohladka oholená tvář, popřípadě zastřižené vousy, čisté ruce s upravenými nehty jsou také samozřejmostí.

Taška

Business aktovka tmavé barvy by měla být sladěná s botami a páskem a neměla by nést známky toho, že ji používáte dennodenně již spoustu let.

Parfém a kolínská

Kolínskou a parfém použijte opatrně, nic se nemá přehánět a ne pro každého je vaše oblíbená vůně příjemná.

Jestli se tedy chcete vyhnout módním prohřeškům a nezažít trapas, rozhodně na pohovor nechoďte takto: nepadnoucí, nekvalitní oblek, pomačkaná košile s krátkým rukávem bez kravaty, neoholená tvář, náušnice v uchu, špinavé boty a krátké ponožky.

Jak se obléct na pohovor – neformální oděv pro ženy

Pod neformálním oděvem pro ženy si prosím nepředstavujte džíny a tričko, s tím byste rozhodně nemusely uspět. Jak se obléct na pohovor neformálně, ale přesto vkusně, nemusí být až takový problém. Nemusíte mít ve skříni značkové kostýmy a luxusní halenky. Pro tento styl oblékání je typická sukně, nebo kalhoty, oboje tmavé barvy. Délka sukně opět přinejmenším nad kolena, rozhodně ne krátká minisukně nebo šortky. Jako top můžete zvolit košili, blůzku, vestu nebo svetřík jednoduchého střihu a decentní barvy, který dobře padne. Nejsou vhodné příliš těsné, průhledné topy ani velký výstřih. Boty mohou být i na nízkém podpatku, ale raději volte uzavřené, možná je mírně otevřená špička. Na sandály a žabky rovnou zapomeňte. Pokud chce dáma udělat slušný dojem, opět by měla mít punčochy. Také nezapomeňte na elegantní, decentní kabelku. Nevhodné šperky jako je piersing, prsteny, přívěšky, cinkající náramky raději sundejte. Opět zde platí pravidlo upravených a čistých nehtů a rukou, použijte lak na nehty pastelové barvy. Nenápadné líčení udělá větší službu než přehnané nánosy make-upu. Totéž platí o parfému.

Jak se obléct na pohovor – neformální oděv pro muže

Neformálním oděvem na pracovní pohovor se rozumí bílá nebo modrá košile s dlouhým rukávem a jednobarevné kalhoty tmavé barvy. Krátký rukáv košile je nevhodný. Pokud se rozhodnete pro kravatu, nic tím nezkazíte, vybírejte spíše konzervativní. Vše by mělo doplňovat sako ať už od obleku nebo sportovní. Pokud vám bílá nebo modrá košile přijde moc, můžete si vzít sportovní košili nebo polokošili, ne však s výrazným vzorem. Sako by ale mělo celek uzavírat. Rozhodně byste neměli zapomínat na kvalitní kožené boty a pásek. Boty mějte vždy vyčištěné. Ponožky vysoké, žádné sportovní krátké pod kotníky. Sundejte si všechny šperky, piersing, náušnice a prsteny, jako doplněk vám naprosto stačí decentní hodinky. Doma také raději nechte batoh nebo starou odřenou tašku, ty by veškeré vaše snažení jen zhatily. Příjemným parfémem vše zakončete, rozhodně to s ním ale nepřehánějte.

Pravidla slušného oblékání platí i pro uchazeče o manuální práci, kteří mohou zvolit právě zmíněný neformální oděv.

 Pár tipů na závěr – co si obléct na pohovor:

Další rady a tipy k pohovoru



Exit mobile version