Site icon POHOVOR.CZ

Roušky jednorázové, nano roušky, roušky se stříbrem

Roušky proti koronaviru

Roušky a povinnost nošení, jednorázové roušky, nano roušky, ochranné, se stříbrem




Obsah článku o rouškách:

 

Kde je povinné nosit roušky?

Kde jsou povinné roušky? Povinnost nosit roušky zakrývající nos a ústa. Často jsou vidět lidé, kteří mají roušku pouze na ústech, což je špatně – rouška musí zakrýt ústa i nos! Jaké je tedy situace ohledně nošení roušek aktuálně?

Od 1. září 2020 jsou roušky povinné zde:

Kdo nemá povinnost nosit roušky, tedy kdo má výjimku?

Od 9. září 2020 jsou uzavřeny do povinnosti nosit roušky provozovny stravovacích služeb v čase mezi 0:00 hodin a 6:00 hodin, s výjimkami: zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních), provozoven rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou. Dále je povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech provozoven určených pro prodej zboží a ve vnitřních prostorech staveb, které s nimi funkčně souvisí (např. chodby v nákupních centrech.

Od 10. září 2020 je povinnost nosit roušku ve všech vnitřních prostorech obchodů, restaurací, kin, muzeí atd. v celé ČR. V hotelech, penzionech a ve školách se tato povinnost vztahuje pouze na  chotby, jídelny, výtahy a podobně.

Od 14. září 2020 se musí nosit roušky ve vnitřních prostorech škol (ZŠ, SŠ a VŠ), na chodbách, s výjimkou mateřských škol. Povinnost se nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety.

Veškeré detaily doporučujeme ověřit na webu koronavirus.mzcr.cz.

Jednorázové roušky

Jednorázové roušky

Jednorázové roušky nelze zaměňovat za respirátory, i když se oboje nasazuje stejně – přes ústa a nos zároveň . Jednorázová třívrstvá rouška je určena pro širokou veřejnost. Typické balení obsahuje padesát kusů s nastavitelným páskem na nos a jsou určeny výhradně pro Jednorázové použití. Rouška slouží hlavně k tomu, aby nedocházelo k šíření mikroorganismů zevnitř ven – ten, kdo ji nosí tedy chrání okolí před sebou samým.

Jednorázové roušky  mohou chránit osoby, které je nosí na různých úrovních spolehlivosti, přesněji řečeno s určitou mírou úspěšnosti proti virům včetně koronaviru:




Drtivá většina roušek jsou tedy takzvané jednorázové roušky. Kvalitnější z nich se dají jednorázově nosit až 24 hodin. K výměně jednorázové roušky však má dojít ihned po jejím provlhnutí dechem nebo potem. Jednorázové roušky jsou vyrobeny z jemných vláken, jejichž hustota však není dostatečná k tomu, aby zabránila proniknutí virů nebo přímo koronaviru. Proti čemu tedy jednorázové roušky chrání?

Dají se jednorázové roušky nosit opakovaně? Pokud je vhodně desinfikute, pak ano. Můžete na sterilizaci roušek použít některý z výrobků například Smartomat, kerý dezinfikuje či sterilizuje kromě mobilních telefonů takeé roušky, respirátory, klíče a jiných drobných předmětů. Během 6–10 minut dezinfikuje či sterilizuje nasvícený povrch díky germicidnímu UV záření. Popolární se stala černá rouška jednorázová.

Jednorázové roušky zakoupíte například zde:

Nano roušky

Nano roušky

Nano roušky jsou vyrobeny z extrémně husté sítě nanovláken několikanásobně tenčích než lidský vlas. Díky tomu může tato hustá membrána zachytit i ty nejmenší částice jak pevné, tak i kapalné. A při tom nebrání volnému dýchání. Nanorouška, přesněji nanovláknová rouška dokáže ochránit před částicemi o velikosti 0,01 až 1 mikrometr, jsou to především tyto částice:

 

Roušy z nanovlákna jsou podle dostupných testů chopny ochránit nositelel před viry a nemocemi přenášenými vzduchem v podstatě stejně jako speciální respirátory. Díky nanotechnologii dokáží zadržovat i výše uvedené částice bez chemického ošetření.Použitím nanotkaniny zůstává nano rouška dobře prodyšná a příjemně se s ní dýchá. Antibakteriální obličejová rouška z NANO materiálu vytváří díky 3 vrstvé struktuře mechanickou bariéru a účinně ochrání téměř na 100 % před viry.

Nanoroušky, které jsou vyrobeny v česku jsou z hypoalergenní bavlny a filtrační vrstvy z pleteniny. Většinou se používá pouze nejkvalitnější 100% NANOVLÁKNO, které je jemné jako hedvábí a pevné jako polyester. Měly by být testovány na přítomnost nanomateriálu mezinárodními certifikačními firmami, třeba jako  Intertek či TÜV Rheinland.

Vybraná nabídka nano roušek v e-shopech skladem:

A kde seženete nanofiltry do roušek?

Ochranné roušky

Ochranné roušky

Ochranná rouška je označení pro široké spektrum roušek zakrývajících ústa a nos. Rouška anglicky „mask“ nebo v tomto případě „mouth mask“ se dá podle typu a způsobu užití.

Ochranné roušky proti virům nepomohou tak jako respirátor, ale jejich nošení je důležité. Roušky nejsou určeny pro opakované použití. Například sportovcům se v klasické roušce špatně dýchá, Vhodnější jsou speciální prodyšné roušky se stříbrem.

Roušky jsou účinnou ochrannou proti kapénkám z úst a nosu nositele při mluvení, zpěvu a kýchání. 100% ochranu před viry však poskytne celoobličejová maska nebo kompaktní ochranný oděv. Antibakteriální NANO ochrannou roušku lze čistit pomocí vlažné vody a mýdla a následně nechat vysušit v pokoji či na slunci.

A kde se dají ochranné roušky koupit?

Roušky se stříbrem

Roušky se stříbem

Roušky se stříbrem chrání před vysokou koncentrací aerosolu a infekčními kapénkami. Při dlouhodobém styku s nakaženou osobou přenosu nákazy nepomohou. Roušky s obsahem stříbra jsou příjemnější na obličeji tím, že je na vnitřní straně bavlněný úplet a se přes ně lépe dýchá.

Někteří výrobci roušek se stříbrem garantují při praní na 40°C aktivitu iontů stříbra na 95 % i po 20 vypráních. Vetšinou tyto roušky skvěle obepínají celý obličej a mají tak lepší účinnost.

Rouška s aktivním stříbrem či nano rouška se stříbrem má většinou 4 vrstvy, první vrstva je látka, druhá vrstva je viskóza plus filtrace mechanických částic, třetí vrstva aktivní filtrační vrstva se stříbrem, která filtruje mikroby a viry a poslední vrstva je kontaktní vrstva z viskózy, která přiléhá na obličej.

Nabídka roušek se stříbrem na trhu:

Bavlněné roušky

Bavlněné roušky

Balvněných roušek je nyní na trhu dostatek. Dají se koupit v kamenných obchodech, v eshopech a také například v nákupních centrech ve výdejních automatech. Bavlněné roušky se dají pořídit v různých tvarech, velikostech a barvách, s kapsou pro nano vložku nebo jsou k dostání například bavlněné roušky s aktivním stříbrem. Barevně nejoblíbnenější je rouška černá.

 

Chirurgické roušky

Chirurgické roušky

Nejčastěji používné chirurgické roušky jsou zřejmě roušky jednorázové modré, které jsou vyrobeny z  třívrstvého ochranného materiálu s mikrobakteriálním filtrem z netkané textilie. Mají nosní tvarovací pásek a pro pevné uchycení mají elastické tkaničky. Nejvíce se používají ve zdravotnictví a potravinářském provozu.

 

Stylové roušky

Kultura nošení roušek se posunula z povinnosti nošení do nošení stylových roušek a lidé si z nich dělají módní doplněk. Dnes se dají sehnat barevně laděné pánské stylové roušky, stylové roušky s aktivním stříbrem, elegantní roušky ladící s barvou obleku a specifické designové roušky.

 

Dětské roušky

Dětské roušky

I když jsou dětské roušky povinné u dětí od 2 let má výjimku, je na zvážení každého z rodičů, jak bude svoje děti proti virům chránit. Nejpoužívanější ja nejpraktičtější jsou dětké roušky na gumičku, což jsou v podstatě dětské jednorázové roušky, které se po použití dají desinfikovat UV zářením pro opakované nošení. Aby děti nošení roušek bavilo, najděte jim zajímavé dětské roušky s motivem či moderním potiskem.

 

Respirační roušky

Respirační rouška je v podstatě spojení názvů dvou ochranných prostředků, a to respirátoru proti koronavirům, který podle typu dokáže s vysokou účinností ochránit před koronavirovou nákazou a rouškou, jejíž výhody a nevýhody jsme popsali v odstavci výše. Někteří výrobci však označením respirační rouška či ústní rouška svoje výrobky označují. Jedná se o ústní ochranné prostředky, které mají ergonomický tvar pro dobrou přilnavost na tvář, nosní kovovou výztuhu a jsou buď s a nebo bez výdechového ventilu.

Co lidé v souvislosti roušek hledají?

Google Trends ukazuje, že lidé nyní nejvíce hledají jednorázové roušky.

Jak vyrobit roušku?

Na internetu naleznete velké množství návodů, jak snadněji či složitěji vyrobit roušku. Pokud se do výroby roušky pustíte, mějte na paměti tyto pravidla:

Zde je ukázka jak vyrobit roušky kde naleznete střih roušky včetně návodu na šití

Zde je ukázka výroby roušky s kapsou na filtr v četně návodu krok za krokem

Jak se starat o ušité látkové roušky? Zde je detailní návod

Přehled webů s tématikou nanovláknových roušek a roušek s aktivním stříbrem




Exit mobile version