Site icon POHOVOR.CZ

Práce v zahraničí

Práce v zahraničí - všechny informace na jednom místě

Je práce v zahraničí to, po čem toužíte? Rozvíjejte své jazykové znalosti, poznejte zahraniční pracovní prostředí i mentalitu lidí, posune vás to dál.


Hlavním důvodem k hledání práce v zahraničí bývá vysoké finanční ohodnocení, ale také zdokonalení se v jazyku. Mezi nejoblíbenější státy v Evropě, do kterých se Češi rozjíždí za prací patří Velká Británie, Irsko, ale v poslední době roste zájem také o skandinávské země a Island. Naplánovat si práci v zahraničí chce čas a dostatek informací. I když vstupem České republiky do EU se zjednodušilo  vyřizování pracovních povolení nebo víz, i tak byste měli vědět co vás v zahraničí čeká.

Práce v zahraničí – co si zjistit před odjezdem – všechny informace na jednom místě

Před tím než vyrazíte, si zjistěte, co vás po příjezdu do zahraničí čeká. Souhrnné informace týkající se nejen práce v zahraničí najdete na stránkách www.eures.cz. Po vstupu ČR do EU se úřad práce stal součástí sítě EURES (EURopean Employment Services). Základním úkolem sítě EURES je usnadnit mobilitu pracovních sil všech 28 členských států EU, členských zemí EHP a Švýcarska. Jejím cílem je poskytovat služby všem pracujícím, uchazečům a zájemcům o práci, ale i zaměstnavatelům, kteří mají zájem využívat práva volného pohybu osob. Můžete také využít služeb poradců a kontaktních pracovníků EURES, kteří působí na krajských pobočkách ÚP ČR. Co na stránkách EURES najdete:

  • Celoevropské vyhledávače práce
  • Burzy práce v zahraničí a v ČR
  • Vzory životopisů v jednotlivých zemích včetně daných zvyklostí
  • Europass – soubor dokumentů usnadňující profesní a studijní mobilitu na evropském trhu práce
  • Tipy na zlepšení jazyků – výuka zdarma
  • Informace k životním i pracovním podmínkách jednotlivých zemí – pracovní povolení, povolení k pobytu, pojištění, daně, zdravotní péče, minimální mzda,…
  • Odkazy na zahraniční portály spojené s pracovní mobilitou, vzděláváním a stážemi v zahraničí

Spoustu zajímavých informací  týkajících se práce v zahraničí, studia, cestování, pojištění ať už zdravotního nebo sociálního najdete na stránkách o Evropské unii www.euroskop.cz a přínosná je také příručka pro migrující osoby.

Další zajímavé informace o práci a studiu v zahraničí i v ČR včetně různých nabídek, publikací, programů agentur najdete na webu Národní informační centrum pro mládež. Získáte zde plno tipů na další vzdělávání,  o připravovaných seminářích a kurzech, o Evropské unii, o cestování  v ČR i v zahraničí, ale také o zdraví, životním stylu, ekologii i zdraví.

Zahraničí pobyty můžeme rozdělit na pracovní pobyty krátkodobé či dlouhodobé,  sezónní brigády a au-pair.

Pracovní pobyt

Jestliže se rozhodnete pracovat nějakou dobu v zahraničí, existuje více způsobů, jak si práci zajistit.

Vyzkoušejte ověřené a seriózní české pracovní agentury, které nabízejí práci v zahraničí, pomohou vám s ubytováním, dopravou, pojištěním i další administrací. Poradí vám, co všechno si musíte zajistit a jaké vás čekají povinnosti po příjezdu do cizí země. Bohatou nabídku práce v zahraničí naleznete na www.personalniagentury.cz/prace-v-zahranici/.

Práci si můžete také sami vyhledat přímo na zahraničních pracovních serverech . Můžete vyrazit sami a osobně obcházet potenciální zaměstnavatele. Připravte si doma vytištěné CV v angličtině.

Mezi ty jednodušší způsoby patří doporučení od známých, kteří s prací v zahraničí již mají zkušenosti, popř. vám mohou práci rovnou zajistit.

Sezónní brigády

Čím dál tím více mladých si chce přes léto přivydělat v zahraničí, vidí v tom možnost poznat nové lidi, novou kulturu,  poznat nové přátele a především zdokonalit se v jazyce. Spousta studentů to bere jako aktivní verzi dovolené. Vybrat si většinou můžete z brigád na farmě nebo v cestovním ruchu, ale také jako pobyt au-pair, tam dávají ovšem zaměstnavatelé přednost dlouhodobějším pobytům obzvláště u chlapců, přes léto je práce spíš pro dívky a nabídek není tolik jako přes rok. V cestovním ruchu jde často o práci pokojské, recepční, číšnice, poslíčka nebo řidiče v menšího hotýlku nebo penzionu. U práce na farmách je výhodou alespoň malá zkušenost s chodem farmy či rodinného hospodářství a máte obvykle k dispozici stravu i ubytování. Při hledání zahraniční brigády, obzvláště pro ty co jedou poprvé,  je lepší využít ověřené zprostředkovatelské agentury, která vám všechno vysvětlí a upozorní vás na důležité informace, např. kdy a za jakých podmínek jste povinen v zahraničí platit daně nebo pojištění.  Brigádu začněte hledat již na přelomu kalendářního roku, několik měsíců trvají administrativních záležitostí a hledání vašeho vhodného umístění, které také záleží na vašich zkušenostech a flexibilitě.

Pokud chcete hledat brigádu sami, pomůže vám např. server www.eures.cz

Au-pair

Au-pair pobyt je vhodný pro ty, kteří si nemohou dovolit drahé studijní pobyty.  Poznáte nové přátele a kulturu, ale hlavně se každodenním kontaktem s rodinou zdokonalíte v daném jazyce. U au-pair se nejedná o klasické zaměstnání, taková osoba má totiž statut hosta, odpadá vám tedy povinnost s registrací na úřadech a odváděním daní. Hlavní činnost je spojená s péčí o děti a také vykonáváním drobných domácích prací. Na oplátku vám rodina poskytuje zdarma ubytování, stravu a kapesné, což významně snižuje náklady na pobyt v zahraničí. Některé rodiny dávají i benefity navíc, jako je příspěvek na dopravu nebo jazykový kurz. Pokud se rozhodnete právě pro tuto možnost, můžete využít nabídek renomovaných zprostředkovatelských agentur. Kdo již zkušenosti má, často vyjíždí na vlastní pěst s tím, že si rodinu najde předem na internetu a zkontaktuje se s ní již před odjezdem.

Další rady a tipy při hledání práce



Exit mobile version