Site icon POHOVOR.CZ

Práce brigáda – doma i v zahraničí

Práce brigáda - studujte a buďte nezávislí

Chcete si přivydělat? Práce brigáda nebo sezónní práce jsou dobré příležitosti, ale také příprava na budoucí zaměstnání s povinnostmi a pravidly.




Práce brigáda a sezónní práce jsou dobrou příležitostí, jak si přivydělat při studiu. Hledání ale nenechávejte na poslední chvíli. Nejlepší je, začít se po práci poohlížet už několik měsíců před prázdninami. V závěru května bývá většina slušných brigád rozebraných. Pokud jste včasné hledání z nějakého důvodu vypustili, nezoufejte, i v červnu se dá brigáda zajistit, jen nečekejte zázraky. Většina studentů se snaží  domluvit si brigádu na první půlku prázdnin a tu druhou si chce užívat a odpočívat. I tohoto se dá využít a udělejte to obráceně. Najdou se i takoví, kteří pracují téměř celé prázdniny, aby si na školní rok přilepšili ke kapesnému.

Práce brigáda – jak začít hledat?

Spoustu zajímavých odkazů, informací a nabídek sezónních prací v zahraničí najdete na stránkách www.eures.cz

Kdo může jít na brigádu:

 TIP: pokud se vám podaří brigádu sehnat a jste spokojeni vy i zaměstnavatel, nezapomeňte se zkusit domluvit na jejím pokračování v příštím roce. Může se stát, že vašich služeb budou chtít využít i dříve a vy si přivyděláte i během školního roku.

Uzavření smlouvy

Při nástupu na brigádu uzavřete pracovněprávní vztah se zaměstnavatelem. Většinou se nejčastěji jedná o Dohodu o provedení práce nebo o Dohodu o pracovní činnosti. Každá z těchto smluv musí být uzavřená písemně, jinak je neplatná. Tyto dohody se řídí zákoníkem práce, částí tři, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Dohoda o provedení práce

TIP: Obejít se to dá tím, že uzavřete dohody s více zaměstnavateli.

TIP: jako student nemusíte platit zdravotní pojištění, hradí ho za vás stát. Pokud za vás stát zdravotní pojištění nehradí, nezapomeňte se nahlásit na zdravotní pojišťovnu do 8 dnů a pojištění si zaplatit.

Dohoda o pracovní činnosti

TIP: V této dohodě je možné si sjednat překážky v práci (nemocenská) nebo dovolenou na zotavenou

TIP: pokud odměna nedosáhne zákonného  minimálního hodinového limitu, je zaměstnavatel povinen doplatit rozdíl

 Co zaměstnavatelé požadují?

Další rady a tipy při hledání práce



Exit mobile version