Site icon POHOVOR.CZ

Otázky při pohovoru – 8 nejtěžších otázek včetně odpovědí

Otázky při pohovoru

Otázky při pohovoru

Otázky při pohovoru pro vás nemusí být noční můrou. Poradíme vám jak se vypořádat s 8 nejtěžšími otázkami, se kterými se můžete při pohovoru setkat.



I když se vám může zdát, že odpovídání na otázky při pohovoru a vlastně celý pracovní pohovor je strašné utrpení, jde vlastně o dialog s personalistou, který má za úkol vyselektovat vhodné kandidáty na nabízenou pozici. Pokud nechcete z výběrového řízení vypadnout hned při prvním kole, měli byste se na pohovor otázky a odpovědi dostatečně připravit.




Nejčastější a zároveň nejtěžší otázky při pohovoru:

1. Proč byste chtěl/chtěla pracovat v naší společnosti?

Důvod otázky – potřebují vybrat takové uchazeče, kteří vědí, jakou konkrétní práci chtějí dělat a proč a že mají k firmě nebo alespoň k oboru ve kterém podniká nějaký vztah. Chtějí se ujistit, že nevezmou cokoliv, jen aby byli zaměstnaní.

Vhodná odpověď – zde vám poslouží z domova nastudované informace o firmě, shrňte základní data, která již o firmě znáte a vyzdvihněte, co se vám nejvíce líbí, například zajímavá firemní politika nebo obchodování se zahraničím, kde můžete uplatnit své jazykové znalosti, vlastní zážitek nebo zážitek z doslechu se službami či výrobky firmy. Důležité je ukázat nadšení a vážný zájem pracovat u konkrétní firmy.

2. Jaké jsou vaše negativní vlastnosti?

Důvod otázky – touto otázkou zjišťují míru vaší sebereflexe, zda jste životní pesimista nebo optimista, zda máte zdravý nadhled, jak prožíváte problematické chvíle ve vašem životě nebo jak řek řešíte konfliktní situace.

Vhodná odpověď – odpovědět na tuto otázku chce přípravu, musíte vybrat takové vaše vlastnosti, které nejsou vyloženě negativní. A tuto vlastnost pak vhodně okomentovat.

3. A co vaše pozitivní vlastnosti?

Důvod otázky – opět tím zjišťují míru vaší sebekritiky, jestli se nebudete zbytečně vychvalovat, nebo zda nejste zbytečně skromný.

Vhodná odpověď – docela dobré je zamyslet se, co vám kdy pozitivního řekl nadřízený, spolupracovník, kamarád nebo partner či partnerka.

4. Kde se vidíte za pět let?

Důvod otázky – personalista hledá kandidáta, který nebude notorickým fluktuantem a chce se ujistit, že vaši pozici nebude muset znovu obsazovat za půl třičtvrtě roku a také jaké máte ambice do budoucna.

Vhodná odpověď – především byste ho měli ujistit, že máte zájem pracovat pro danou firmu dlouhodobě, a že byste rádi přirozeně postupovali v hierarchii firmy, pokud tyto ambice máte a bude to možné. Také můžete naznačit, čeho byste zde chtěli dosáhnout a jak byste se chtěli rozvíjet.

5. Povíte mi něco o vašem minulém nebo současném zaměstnavateli a proč jste se rozhodli odejít?

Důvod otázky – z odpovědi poznají, zda je váš pohled na zaměstnavatele všeobecně pozitivní nebo negativní. Chtějí zjistit skutečný důvod vašeho rozhodnutí opustit současného zaměstnavatele.

Vhodná odpověď – zde je důležité být v rozumné míře pozitivní, co se vám v zaměstnání líbilo, například, že tam byl výkonný, dobře sladěný kolektiv spolupracovníků, nebo že vás nadřízený motivoval k samostatnosti. Přesto byste rádi zkusili nové výzvy, nové příležitosti a že chcete plnit odpovědnější úkoly a dál se rozvíjet. Rozhodně se vyhněte jakémukoliv negativnímu hodnocení i když si myslíte, že jste byli v právu.

6. Proč bychom si měli vybrat právě Vás?

Důvod otázky – ukazuje jak jste schopní prodat sami sebe a vyzdvihnout svoje silné stránky, tedy to, v čem jste skutečně dobří a čím můžete být ve firmě přínosem.

Vhodná odpověď – prodávejte své pozitivní vlastnosti a uvádějte konkrétní příklady úspěchů, kterých jste dosáhli – ideálně vše v souladu s požadavky na pracovní pozici, o kterou se ucházíte.

7. Popište mi obtížnou situaci, kterou jste museli v poslední době řešit?

Důvod otázky – tyto otázky při pohovoru mají za úkol zjistit, jak se vyrovnáváte a obtížnými situacemi, jak k nim přistupujete a jako míru stresu jste schopni zvládnout.

Vhodná odpověď – dobré je mít připravený příklad, ještě lépe dva, ve kterých ukážete, že jste k takovému problému přistupovali prakticky a pozitivně a výsledek uspokojil všechny strany. Využijte svých zkušeností, třeba jak jste vyřešili stížnosti na dodání chybných zakázek, nebo jak jste se vypořádali s agresivním zákazníkem nebo s nedochvilností podřízeného.

8. Jaký je váš největší pracovní úspěch?

Důvod otázky – zde personalisté zjišťují, jak si vážíte sami sebe a zda jste ve své kariéře už něco dokázali.

Vhodná odpověď – konkrétní příklady, který se rozhodnete uvést, si doma dostatečně promyslete.

Jestliže chcete dobře zvládnout nejčastější otázky u pohovoru dobře si je předem nacvičte, s kvalitní přípravou se vám bude zdát všechno jednodušší a nebudete muset dlouhé vteřiny přemýšlet nad odpovědí. Připravíte se tak na typické otázky u pohovoru a budete vědět, jak odpovidat na pohovoru.

Pokud chcete vědět, jaké další otázky při pohovoru můžete čekat a také znát důvod, proč se na ně personalisté ptají, přečtěte si článek 65 nejčastějších otázek při pohovoru.

Další rady a tipy Pracovní pohovor Otázky na pohovoru Připravte se na pohovor



Exit mobile version